Over Grafis

In de jaren 1989/1990 begon Prof. Dr. Claus Friedrich, in die tijd verantwoordelijk voor informatica en CAD-onderwijs aan de hogeschool van Berlijn (nu HTW Berlin), met de ontwikkeling van een 2D CAD-systeem voor patroonontwikkeling, dat voor de opleiding van studenten bedoeld was. Het doel was het ontwikkeling van een prijstechnisch gunstig systeem dat op normale Pc’s gebruikt kon worden. Hij kon daarbij terugvallen op zijn meerjarige ervaring in softwareontwikkeling voor de schoenenindustrie.

De merknaam “GRAFIS” voert terug naar een 3D-CAD-systeem voor de schoenindustrie, waarbij Prof. Friedrich vanaf eind jaren 70 tot 1988 als verantwoordelijke betrokken was.

In mei 1991 wordt het bedrijf “GRAFIS-Software”, toen nog in Jena, opgericht en volgen de eerste uitleveringen van de nieuwe kledings-CAD Software GRAFIS aan scholen en bedrijven. In de volgende jaren werd het systeem steeds breder. Op de IMB in 19993 werd GRAFIS voor het eerst gepresenteerd aan de brede professionele wereld. Naast talrijke scholen omvat de klantenkring nu ook bekende confectiebedrijven en freelancers. Vanaf 1994 werd GRAFIS het programma voor de modescholen in Oostenrijk.

In 1995 nam Dr. Kerstin Friedrich de bedrijfsvoering over en werd het hoofdkantoor verplaatst naar Viersen. Vanaf 1990 had Volker Friedrich al een gestaag groeiend aandeel in de programmering van het systeem en na de afronding van zijn studie in 1995 richtte hij zich verder volledig op de ontwikkeling en ondersteuning van GRAFIS. Dankzij de IMB in 1997 groeide ook de internationale interesse naar GRAFIS. Het programma verscheen vanaf versie 7 ook in verschillende andere talen.

Vanaf versie 8 (zomer 2000) had GRAFIS ook zijn eigen stofinleg-software waardoor het industriële gebruik werd vereenvoudigd. On te voldoen aan de groeiende eisen op het gebied van patroonontwikkeling werd Thomas Hunger opgenomen in het GRAFIS-team. Zijn inzet heeft aanzienlijk bijgedragen aan de professionalisering van het systeem. In samenwerking met Prof. Claus Friedrich werden de eerste interactieve constructies gecreëerd die met versie 9 werden uitgeleverd. Deze interactieve constructies zijn in deze vorm tot op de dag van vandaag uniek en verheffen GRAFIS aanzienlijk ten opzichte van conventionele CAD-systemen.

Na de dood van Prof. Claus Friedrich in 2006 zetten Dr. Kerstin Friedrich, Volker Friedrich en Thomas Hunger de onderneming voort. Versie 10 verscheen eind 2007 en bracht internationaal groot succes. GRAFIS wordt intussen door duizenden gebruikers wereldwijd gebruikt.

Met Versie 11, verschenen in 2012, werd gestart met de vernieuwing van de interface. Dit was zo een grote klus dat het totale proces pas werd voltooid met het verschijnen van versie 12 in 2017.

Vanaf 2015 werkt GRAFIS samen met 3D-software leverancier Browzwear. Hierdoor wordt het mogelijk om het gehele sampling proces digitaal te laten verlopen. De voordelen en mogelijkheden hiervan worden getoond in de video die je kunt vinden onder – Producten – 3D-Simulatie.